Kitöltési útmutató

Tanácsok a hatékony használathoz

Végfelhasználói licenc megállapodás és jognyilatkozat

Ez a dokumentum érvényes megállapodás a legális felhasználó és a Centex ügyvitel honlapjáról letöltött szoftver termékek jogtulajdonosa között.

Az árusított termékek a CENTEX ügyvitel szellemi termékei, a vásárlással a vevő tulajdonjogot nem, csak használati jogot szerez a használathoz. A termék továbbértékesítése, továbbadása a tulajdonos előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül tilos.

A beszámoló típusú programok kizárólag az eladó által meghatározott, előre megadott telepítési helyre (pl.: C:\Nbesz22\ceg01) másolódnak, és csak ott működnek. A munka alapértelmezett helye a C:\ meghajtó. Egyéb könyvtárakba történő másolása, átnevezése, egyéb feltörési kísérletek a program sérüléséhez vezethetnek. A munkák mentése kizárólag a telepítés eredeti helyére történhet. Egyéb munkakönyvtár kialakítására külön megrendelés alapján van lehetőség. A számításokhoz szükséges értékek ( kevés kivételtől eltekintve) csak egyes munkalapokon módosíthatók, azonban nagy része védve van egyrészt az illegális használat, másrészt a véletlen felülírás miatt. Egyes védelmek kérésre feloldhatóak.

Egyéb, nem mérleg + kiegészítő melléklet típusú programok gépen belül szabadon másolhatók, átnevezhetők.

A program készítői igyekeztek a hatályos jogszabályok alkalmazásával elkészíteni a számításokat, szöveges kiegészítéseket, azonban ez nem mentesíti a felhasználót a számviteli és adózási ismeretek helyes alkalmazása alól. A programkészítő az elkészült mű tartalmi elemeiért semmiféle felelősséget nem vállal.

A legtöbb programhoz a táblázatok egyik munkalapján olvashatók a megfelelő használathoz szükséges útmutatók, illetve praktikus tanácsok.

A telepítés: A tömörített fájlt töltse le, majd csomagolja ki a kívánt helyre. Amennyiben nem rendelkezik winzip-el, a főlapon levő link segítségével a winzip honlapjáról letöltheti. A beszámoló típusú programokat helyérzékenységük miatt a megfelelő működéshez a C:\ meghajtó főkönyvtárába csomagolja ki.

A demó verzió telepítése megegyezik a fent leírtakkal.

Eltávolítás: Egyszerűen törölje ki a létrehozott munkakönyvtárakat illetve fájlokat. A program más könyvtárakba bejegyzést nem készít.

Termékeink az aktuálisan frissített GDATA antivírus programmal lettek ellenőrizve.

A kiegészítő melléklet használatának feltételei:

-A szöveges kiegészítő melléklet nem része egyik termékünknek sem, kizárólag próba verzió.
-Jogszerűen az használhatja aki megvásárolja bármely beszámoló elnevezésű terméket.

A kiegészítő melléklet word dokumentumként íródott, excel munkaterületek beillesztésével. A Microsoft Office termékleírásokban az szerepel, hogy a beillesztett dokumentumok automatikusan frissülnek. Sajnos a tesztelések alkalmával kiderült, hogy bármennyire is igyekeztünk a legnagyobb körültekintéssel kialakítani az állományok közötti kapcsolatot az automatikus frissítés nem történt meg 100%-os biztonsággal. Így a kiegészítő mellékletre semmiféle felelősséget vállalni nem tudunk. De állítjuk, hogy megfelelő használat esetén jól működik. Gyakorlott Office használóknak nem jelent nehézséget. Nagy biztonsággal a telepítés könyvtárában használható, csak mentés funkció ajánlott a munka tárolásához. Mentés másként funkció használatát nem javasoljuk, mivel az excel és word kombinációja nem tudja követni a másolásból eredő automatikus képletváltozásokat. Az ilyen mentési kísérletek cégek adatainak keveredéséhez, illetve képletek összeomlásához vezethetnek. A beszámolókon kívüli programok más könyvtárakba is menthetők, átnevezhetők.

Megfelelő működés feltétele ( hasznos tanácsok):

-A kiegészítő melléklet elkészítéséhez akkor kezdjünk hozzá, ha már az összes szükséges táblát kitöltöttük.

-A szöveges kiegészítő melléklet (doc) megnyitása előtt legyen megnyitva a könyvtárában lévő Nm22.xls fájl. ( hogy az automatikus frissítések működjenek) Az egyes táblák egérrel való dupla kattintásra frissülnek.

-A kiegészítő melléklet elkészítéséhez akkor kezdjünk hozzá, ha már az összes szükséges táblát kitöltöttük.

-A szöveges kiegészítő melléklet (doc) megnyitása előtt legyen megnyitva a könyvtárában lévő Nm22.xls fájl. ( hogy az automatikus frissítések működjenek)

-Kieg. Mell. megnyitása után a táblázatra való dupla kattintással megnyílik a számolt tábla. A szerkesztőlécben olvasható a Nm22.xls elérési útja. Szerencsés esetben: pl.: = [Nm22.xls]segedtabla!Q1 .

-Ha nem megfelelő az elérési út a következők szerint javíthatjuk: a táblázat megnyitása után Szerkesztés\Csatolások ablakban Váltás , és a csatolás ablakban a saját könyvtárban (ez kulcsfontosságú!) lévő Nm22.xls-re kattintva, majd OK. Műveletek után kialakul a fenti kívánatos állapot. pl.: = [Nm22.xls]segedtabla!Q1

-A táblázatok automatikus frissítése nem minden OFFICE verzióban működik automatikusan ezért tanácsos a munka befejezte előtt végig kattingatni a táblákat.

-A szöveges dokumentum táblázatainak helyességének ellenőrzéséhez a Nm22.xls fájlban sorrendben megtalálható az összes tábla. A kiegészítő melléklet szöveges elemzéséhez csak akkor kezdjünk hozzá, ha már meggyőződtünk a beillesztett táblázatok adattartalmának a helyességéről.

-A munka elkészültével tiltsuk le az automatikus frissítéseket, illetve a mentés mellett mentsük le weblapként, vagy programtól függően PDF formátumba. ( Nehogy baleset folytán elrontsuk a kész munkát)

-A beillesztett excel dokumentumba kétszer kattintva a táblázat mérete változtatható, de inkább a sorok kitakarása vagy oszlopok szélességének változtatása javasolt különösen a felsorolás jellegű táblázatoknál.


OBR és XML exporthoz jelenleg MS Office 2016 ill MS 365 2016 javasolt.

Korábbi verziók (MS 2000-2013) esetén figyelje a megjegyzéseket.
OBR exporthoz az adószámnak és a cégjegyzékszámnak azonos céghez kell tartoznia.
OBR kamu/ teszt adatokat nem tudfogadni / nem garantált.

Az excel programmal készült txtfájlokat a https://16hipa.hu/
oldalon alakítjuk OBR illetve 2229.xml fájlokká.
Az oldal használata regisztrációhoz és előhizetéshet kötött.

A viszaélések miatt egy előfizetéshez 100 letöltés jár. Ha ettől többre volna szüksége ,

kérem jelezze ezt a megrendeléskor. Minden fájltranszfer 1 creditpont felhasználás..

( 22HIPAK, Beszámoló, 2229 ) Okos gazdálkodással úgy számoljon, hogy cégenként 3-5

creditre lesz szüksége a gyakorlással együtt. ( Az Iparűzési program megvásárlásához is jár +100 credit és ez a beszámolóhoz is felhasználható.

Minden adatnak kitöltöttnek kell lenni, ami az OBR-ben szükséges.


Javasolt sorrend a kitöltéshez:

- Útmutató oldalon a dátumok kitöltése

- Előlap : cégadatok, aláírók , könyvelő, könyvvizsgáló adatok kitöltése

- A1 és A2 lapon tárgyi eszközök mozása, majd A1+A2 lapon ezer forint kerekítések rendezése

- FELT lapon főkönyvi adatokból az eredménykimutatás és mérleg kitöltése, analitukus részletek kimunkálása

- TAO lapon adoalap emelő, csokkentő tételek és adókedvezmények kidolgozása, a lap sorai megegyeznek a 2229 soraival

- MIN lap: minimumadó levezetése, adőzás választása, ennek eredmény lesz a 2022 évi társasági adó, ami átkerül a FELT lapra.

- folytatás a FELT lapon adóalap korrekció tábla ( ez szűkített adat a kiegészítő mlléklethez) . A FELT lap védett, de jelszó nélkül, így ha szükséges módosíthatja, de sort ne szúrjok közé, inkábba végéhez illessze saját kiegészítéseit.

- A mentés után a kiegészítő melléklet kitöltése . Az Nm22.xls megnyitása után nyissa csak meg az Nm22.xls-sel azonos könyvtárban lévő kiegm.doc állományt. a word használata alatt végig az NM22.xls legyen megnyitva és a word elmentése után zárja be. Ha véletlen bezárná, akkor a word-ot mentés nékül zárja be és folytassa a munkát az előző mentéstől. Ha kész nyomtassa ki Pdf nyomtatóval.

- adatexport beszámolóba, ANYK-ba: az Export lapról indítsa az excel verziónak megfelelő nyomógombokat ( 2016 előtti verzió 1 gombnyomásra a 3 mérleget és 2229 nyomtatványt egyszerre exportálja a C:\Nbesz22 könyvtárba külön-külön néven  *****.txt.

-Lépjen be a saját regisztrációjával a  www.16hipa.hu oldalra ahol a bevallásnak megfelelő fált tallóza ki. Excel 2016-nál az automatikus régebbi változatnál Kelet-Európai kódolást válasszon.

-Ezután adja meg a válasz fájl nevét. A konvertált fájlt a gépén beállított letöltések / downloads mappában találja meg. 2229-t xml a mérleget obr formátumban.

- A betöltés után mindenképp ellenőrizze le az adatokat.